Skupština udruge

Dragi članovi, pozivamo vas na Izbornu i redovnu Skupštinu udurge APOLD Rijeka koja će se održati u ponedjeljak 22. travnja u 15 sati na Studiju politehnike Sveučilišta u Rijeci u prostoriji F-404.

Pročitajte više »

Upoznavanje hidroelektrana i elektroenergetike

U okviru programa Upoznavanje hidroelektrana i elektroenergetike, kojega udruga APOLD Rijeka provodi uz financijsku potporu grada Rijeke, studenti Politehnike su posjetili HE Rijeka. HE Rijeka je trenutno u godišnjem remontu tako da se mogao vidjeti rastavljeni agregat kao i dijelove postrojenja koji su inače zatvoreni.

Pročitajte više »

Projektno učenje u STEM području

Sredinom lipnja uspješno su završenje radionice iz programa “Projektno učenje u STEM području”. Od travnja do lipnja 2023. godine održane su radionice iz programa APOLD-a pod nazivom “Projektno učenje u STEM području”. Cilj radionica je bio osposobiti studente nastavničkog diplomskog studija Politehnika i informatika za planiranje, pripremanje, organiziranje i provedbu projektnog učenja. Radionice su realizirane na način da su timovi studenata sami realizirali vlastite projekte i na taj način su iz vlastitog iskustva spoznali značaj, vrijednost i metodičke posebnosti projektnog učenja.

Pročitajte više »

Organiziran STEM dan na Politehnici

Danas je organiziran STEM dan na Studiju politehnike Sveučilišta u Rijeci prigodom kojega je proslavljeno 70 godina politehnike u Rijeci. Studij politehnike je osnovan 1953. godine kao Viša stručna pedagoška škola da bi se 1972. razvio u Fakultet industrijske pedagogije te bio jedan od tri fakulteta osnivača Sveučilišta u Rijeci. Danas je Studij politehnike sveučilišni studij koji na preddiplomskoj razini obrazuje inženjere politehnike, a na diplomskoj magistre edukacije politehnike i informatike. Inženjeri politehnike imaju veoma široko obrazovanje iz tehničkog područja koje uključuje temeljna tehnička znanja, strojarstvo, elektrotehniku, programiranje i ekologiju, ali i brojne vještine iz poduzetništva i upravljanja projektima. Magistri edukacije su pak usmjereni na edukaciju u STEM području te su izvrsni nastavnici tehničke kulture u osnovnim školama i tehničke skupine predmeta u srednjim strukovnim školama. Tijekom dana su bila otvorena vrata STEM laboratorija svim zainteresiranim posjetiteljima. STEM laboratorij je uređen i opremljen inovativnim i interaktivnim sadržajima u okviru projekta “Razvoj djece i mladih kroz STEM područje – RASTEM”. U njemu su svi mogli samostalno uz stručni nadzor provesti brojne eksperimente iz STEM područja, iskusiti virtualnu stvarnost, upravljati dronovima, izraditi računalne modele stvarnih predmeta pomoću 3D skenera te ih potom kopirati pomoću 3D printera, provesti se električnim vozilima (od skutera preko bicikla i romobila do automobila), proizvesti električnu struju iz Sunca, vjetra ili vodika i još mnogo toga…

Pročitajte više »

STEM dan na Politehnici

S velikim Vas ponosom pozivamo na STEM dan na Politehnici koji će biti organiziran u ponedjeljak 17. travnja 2023. godine od 10 sati na Studiju politehnike na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Tijekom STEM dana na Politehnici proslavit ćemo 70 godina Studija politehnike u Rijeci te godinu dana od otvorenja STEM laboratorija. Tijekom tog dana bit će otvorena vrata STEM laboratorija svim zainteresiranim posjetiteljima od 10 do 12 sati kako bi sami mogli isprobati brojne pokuse iz STEM područja te se upoznati s novim tehnologijama. Na tribini od 12 sati u predavaonici F-230 prisjetit ćemo se razvoja tehničke kulture u Hrvatskoj, dati pregled trenutnog stanja te raspravljati o budućnosti kakvu bismo htjeli kroz tri tematske tribine. STEM dan ćemo potom završiti prigodnom zakuskom.

Pročitajte više »

STEM radionice i STEM dani

Tijekom zadnja dva mjeseca organizirali smo tri STEM dana: u Pazinu, Opatiji i Rijeci; te četiri STEM radionice za učenike Tehničke škole Rijeka. U nastavku pogledajte galeriju slika.

Pročitajte više »

5. tjedan STEM radionica iza nas

Ovaj tjedan je održan 5. tjedan STEM radionica. Nakon studenata studija politehnike na red su došli učenici EIOS-a, smjer mehatronika, koji su prošli malo unaprijeđen program radionica tijekom kojega su mogli još bolje vidjeti kako tehnologija može unaprijediti naš svakodnevni život.

Pročitajte više »

STEM dan u OŠ Trsat

U utorak 13. prosinca 2022. godine organizirali smo STEM dan u OŠ Trsat. Ovo je najmanja škola u kojoj smo bili do sada pa su i grupe bile manje, no zato je zanimanje djece bilo veće! Kako nam dolazi Božić, tako ćemo i mi napraviti malu pauzu sa STEM danima. Nastavljamo sredinom siječnja, a osim škola u Rijeci, posjetit ćemo i Krk, Pazin, Opatiju…

Pročitajte više »

Organizirani STEM dani u OŠ Gornja Vežica i OŠ Zvonka Cara u Crikvenici

U petak 2. prosinca i četvrtak 8. prosinca smo organizirali još dva STEM dana u OŠ Gornja Vežica u Rijeci te OŠ Zvonka Cara u Crikvenici. U te dvije škole je više od 200 učenika se susrelo s inovativnim tehnologijama: 3D ispis, virtualna stvarnost, gorivni članci, bežični prijenos električne energije, fotonaponski članci te je za učenike osmih razreda organizirana radionica lemljenja tijekom koje su izradili STOP-ME igru. U utorak 13. prosinca smo u OŠ Trsat.

Pročitajte više »
"Izradu ove stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost APOLD-a Rijeka.

www.strukturnifondovi.hr